bacalah...

31 Oktober 2010
video

take my heart

Take My Heart :


You can take my heart for a walk on the beach Anda boleh mengambil hati saya untuk berjalan-jalan di pantai
You can take my heart for a little trip Anda boleh mengambil hati saya untuk perjalanan sedikit
You can take my heart very close to your heart Anda boleh mengambil hati saya sangat dekat dengan hati anda
You can take my heart forever if you like Anda boleh mengambil hatiku selamanya jika anda ingin
But not every heart belongs to any other Tapi hati tidak semua milik yang lain
You and I Kau dan aku
You and I are meant to be Anda dan saya bertujuan untuk
I'm the one for you, You're the one for me Aku yang pertama untuk anda, Kaulah untuk saya
You love me as much as I do Kau mencintaiku seperti aku lakukan
When you look at me and we're skin to skin Ketika anda melihat saya dan kami kulit kulit
I want you so Aku ingin kau begitu
Please come in Sila masuk
And you love me more and more Dan engkau mengasihi Aku lebih dan lebih
And my love grows up with you Dan cinta saya tumbuh dengan anda
And you kiss me more and more Dan kau menciumku lebih dan lebih
And I kiss you, too Dan aku menciummu juga
And I kiss you, too Dan aku menciummu juga
If I take your heart, I will cherish it every day Jika saya mengambil hati anda, saya akan menghargai setiap hari
If I take your heart, I will heal these old wounds Jika saya mengambil hati anda, saya akan menyembuhkan luka lama
If I take your heart, it's to make it happy Jika saya mengambil hati anda, itu untuk membuatnya bahagia
If I take your heart, it's forever close to mine Jika saya mengambil hati anda, itu selamanya dekat dengan tambang
But not every heart belongs to any other Tapi hati tidak semua milik yang lain
You and I Kau dan aku
You and I are meant to be Anda dan saya bertujuan untuk
I'm the one for you, You're the one for me Aku yang pertama untuk anda, Kaulah untuk saya
You love me as much as I do Kau mencintaiku seperti aku lakukan
When you look at me and we're skin to skin Ketika anda melihat saya dan kami kulit kulit
I want you so Aku ingin kau begitu
Please come in Sila masuk
And you love me more and more Dan engkau mengasihi Aku lebih dan lebih
And my love grows up with you Dan cinta saya tumbuh dengan anda
And you kiss me more and more Dan kau menciumku lebih dan lebih
And I kiss you, too Dan aku menciummu juga
And I kiss you, too Dan aku menciummu juga
(violin solo!) (Biola solo!)
I don't care, I don't care Aku tidak peduli, aku tidak peduli
If I'm again carried away Jika aku lagi terbawa
If you swear, if you swear Jika anda bersumpah, jika anda bersumpah
To give me your heart in return Untuk memberi saya hati anda sebagai balasannya
To give me your heart in return Untuk memberi saya hati anda sebagai balasannya
I don't care, I don't care Aku tidak peduli, aku tidak peduli
If I'm again carried awayJika aku lagi terbawa
If you swear, if you swear Jika anda bersumpah, jika anda bersumpah
To give me your heart in return Untuk memberi saya hati anda sebagai balasannya

To give me your heart in return Untuk memberi saya hati anda sebagai balasannya

(maaf penterjemahan yang ntah apa2)…… :0

pak cik krackle - senyum

28 Oktober 2010
video

Uncle Kracker - Smile

Uncle Kracker - Smile lyrics :
You're better then the best
I'm lucky just to linger in your light
Cooler then the flip side of my pillow, that's right
Completely unaware
Nothing can compare to where you send me,
Lets me know that it's ok, yeah it's ok
And the moments where my good times start to fade
You make me smile like the sun
Fall out of bed, sing like bird
Dizzy in my head, spin like a record
Crazy on a Sunday night
You make me dance like a fool
Forget how to breathe
Shine like gold, buzz like a bee
Just the thought of you can drive me wild
Ohh, you make me smile

Even when you're gone
Somehow you come along
Just like a flower poking the sidewalk crack and just like that
You steal away the rain and just like that

You make me smile like the sun
Fall out of bed, sing like bird
Dizzy in my head, spin like a record
Crazy on a Sunday night
You make me dance like a fool
Forget how to breathe
Shine like gold, buzz like a bee
Just the thought of you can drive me wild
Ohh, you make me smile

Don't know how I lived without you
Cuz everytime that I get around you
I see the best of me inside your eyes
You make me smile
You make me dance like a fool
Forget how to breathe
Shine like gold, buzz like a bee
Just the thought of you can drive me wild

You make me smile like the sun
Fall out of bed, sing like bird
Dizzy in my head, spin like a record
Crazy on a Sunday night
You make me dance like a fool
Forget how to breathe
Shine like gold, buzz like a bee
Just the thought of you can drive me wild
Ohh, you make me smile

cerita semasa kecil (tieqa)

27 Oktober 2010

 

Saya suka sorang budak nama dia tieqa

Dia suka makan ice cream comot, comot
Tapi tieqa comel sangat
Hari-hari tieqa tunggu saya balik kelas
Bila tieqa tunggu bawak ice cream dua
Saya sayang tieqa sangat


Biarkanlah 7x
Biarkan tieqa aaa


Bila petang-petang kita jumpa dekat mushroom
Tieqa suka cubit bila saya gurau tapi
Saya sayang tieqa

Mama tieqa baik suka pujuk saya sebab
Mama saya garang


Biarkanlah 7x
Biarkan ina aaa..
Kini tieqa masih ada dalam hidup saya
Tieqa suka teman waktu saya sedih
Saya sayang tieqa sangat
Biarkanlah 7x
Biarkan tieqa aaa.

Lagu kucingku aki…..

ahahhahahahaha….lawak2…

Kucingku Aki

Ku ada seekor kucing
Namanya Aki
Namanya Aki
Malam tadi, Aki dilanggar lori
Ibuku kata Aki takkan kembali
Kerana kucingku aki telahpun mati...
(chorus)
Ku nak dia kembali
Ku nak dia kembali
Ku nak dia kembali
Kucingku Aki
Oh kenapa Aki
Kenapa kau lari
Kini kau tinggalkan aku seorang diri
Semua orang pun kata cari yang baru
Untuk melupakan sedih dan pilu
(chorus)
(chorus)
Ku kutip bangkainya
Di jalan raya
Badan kecil molek tak bermaya
Ku simpan bangkainya di dalam peti
Sebagai kenangan di dalam hati..
(chorus)
Tak kisah matanya dah hilang
Tak kisah dia tinggal tulang
Biarpun otaknya berkecai
Ku nak dia
Ku nak dia kembali
Kucingku Aki...

Fixed gear…

25 Oktober 2010

rasa nak layan ja basikal ni….

best gak tgk kalau make up dia nampak cantik la…

tgk2…..kawan pown ada dah yang nek fixed gear mcm ni….

huhuhuhuhuhuhu…..

no break+no helmet+no free wheelset = just preweng mampos ja…

hahahahahhahahahhahahah

fixie

Pada senyummu…..

:)

 

 

Apa diingatkan pada masa yang lalu
Cuba kau lihat
Tenungi mataku
Terungkap beribu lagu
Hanyalah untukmu
Tiada yang lain lagi
Pada senyummu
Pada tawamu kasih
Ada kebahagiaanku
Warna hidup ini
Andai wajahmu
Tak ku sua kembali
Khabarkan lah oh angin
Hidupku tiada bererti
Berikan resahmu
Kan ku bawa nan jauh
Dapat kau lihat
Pemandangan itu
Tersimpan seribu satu
Rahsia tiada lagi
Berputar putar berguling
Riang ketawa bernyanyi
Merdu sungguh
Pada senyummu
Apa diingatkan pada masa yang lalu
Cuba kau lihat
Tenungi mataku
Terungkap beribu lagu
Hanyalah untukmu
Tiada yang lain lagi
Pada senyummu
Pada tawamu kasih
Ada kebahagiaanku
Warna hidup ini
Andai wajahmu
Tak ku sua kembali
Khabarkan lah oh angin
Hidupku tiada bererti

Bola,bola,bola…..jom main bola…….

ni masa prktikal di JPN perlis……..

dijemput main bola bersama2 staff n cikgu2 sek kat satun thailand….

best jugak la boleh join sama dgn geng2 bola yang lain…….

masa agak blur gak la main dgn depa coz xbesa main sama2 la…

tapi xpa dapat gak sumbang satu gol walaupun kalah tipis 2-1 dgn geng\

satun……geng satun pown boleh tahan gak la cara depa main…

huhuhuhuhuhuhu ada la gambar sket ntuk tontonan……terima kasih….

31178_129975547016817_100000131186091_394537_6373698_n

31178_130005657013806_100000131186091_394608_4639206_n

 31178_130005660347139_100000131186091_394609_659247_n

 31178_130005663680472_100000131186091_394610_2902735_n  31178_130008007013571_100000131186091_394616_4925656_n

 

Park-Ji-Sung-South-Korea-Wallpaper

player aku minat park ji sung

dgn

carlos tevez

carlos-tevez carlos-tevez-manchester-city

No. jersi dia pown dah sama dgn no kad matrik aku la huhuhuhu

18DIP08F1032

nak ambik D80 atau D3000

                                                                                                                                                                                                         

D3000

images (2) images (4)

"D3000(8months old wit waranty)

wiz kit lens 18-55mm+Meike batery grip wit extra batery+4GB MMC+tripod+ 2 bags

(1 nikon beg+1 stylo beg) =RM1750"

D80

images (1) images (3)

Kalau ambik body ja RM2100

Kalau ambik full set + speed lite RM2900

 

--kalau ambik d3000 guna lens yang ada xleh autofokus la….

coz xda gear nak autokannya…..

kalau beli d80 ada gear leh guna autofocus ntuk lens yan g ada la……

tapi xdapat battery grip la plak……

aduh mcm mana ni berat kat d80 la…….ehehhehehe

kena decide ni………

Paramore - The Only Exception

The only exception-772677

 

Lyrics to The Only Exception :
When I was younger
I saw my daddy cry
And cursed at the wind
He broke his own heart
And i watched
As he tried to re-assemble it
And my momma swore
that she would never let herself forget
And that was the day that I promised
I'd never sing of love
If it does not exist
But darlin',
You, are, the only exception
But, you, are, the only exception
But, you, are, the only exception
You, are, the only exception
Maybe i know, somewhere
Deep in my soul
That love never lasts
And we've got to find other ways
To make it alone
Or keep a straight face
And i've always lived like this
Keeping it comfortable,
distance, and up until now
I'd sworn to myself that I'm content
With loneliness
Because none of it
was ever worth the risk, but...
You, are, the only exception
You, are, the only exception
You, are, the only exception
You, are, the only exception
I've got a tight grip on reality
But I can't let go of what's in front of me here
I know you're leaving in the morning, when you wake up
Leave me with some kind of proof it's not a dream
Oh
You, are, the only exception
You, are, the only exception
You, are, the only exception
You, are, the only exception
You, are, the only exception
You, are, the only exception
You, are, the only exception
You, are, the only exception
And I'm on my way to believing.
Oh, And I'm on my way to believing.
(Thanks to Boryana for these lyrics)

PErkara asas yang perlu tahu

24 Oktober 2010

Ini sangat penting!!

Assalamualaikum semua. Kali ini saya nak kongsikan sedikit berkenaan perkara – perkara asas yang perlu kita ketahui untuk mula menghasilkan gambar dengan DSLR.  Sekarang ramai yang mempunya DSLR kerana ianya mampu dimiliki tapi tak ramai yang betul – betul faham dan mahir berkenaan perkara – perkara asas untuk menghasilkan gambar dari DSLR.

Baiklah, saya tak ingin bercakap banyak sangat berkenaan teknik dari sudut seni dan artistik tapi saya ingin jelaskan sedikit dari segi teknikal untuk menghasilkan gambar. Perkara asas yang sangat perlu dititikberatkan adalah tiga perkara iaitu Aperture, Shutter Speed dan ISO. Jika kita faham dan mahir berkenaan tiga perkara ni maka kita sudah mampu menghasilkan gambar yang kita mahukan mengikut kreativiti kita.

Aperture : Aperture adalah bukaan lens atau kanta. Bukaan ini bertanggungjawab untuk mengawal kuantiti cahaya yang masuk dalam kamera. Semakin besar bukaan (semakin besar aperture / semakin kecil nilai f) semakin banyak cahaya yang dapat masuk ke dalam kamera. Semakin kecil bukaan (semakin kecil aperture / semakin besar nilai f) maka hanya sedikit cahaya yang dapat masuk ke dalam kamera. Aperture juga bertanggungjawab untuk menghasilkan background (kawasan di belakang subjek yang difokus) dan foreground (kawasan di hadapan subjek yang difokus) blur. Semakin besar aperture (semakin kecil nilai f), semakin blur background dan foreground. Semakin kecil aperture (semakin besar nilai f), semakin sharp background dan foreground.

Contoh aperture (nilai f kecil) besar adalah antara f/1.2 – f/2.8, manakala aperture sederhana adalah antara f/4 – f/8 manakala aperture kecil (nilai f besar) adalah antara f/11 – f/32.

Untuk menghasilkan background blur dan foreground blur yang maksimum, aperture yang besar perlu digunakan contohnya antara f/1.2 – f/2.8. Jika aperture yang lebih kecil digunakan kadar background dan foreground blur akan berkurang dan semuanya akan kelihatan lebih sharp.

Dalam keadaan kurang cahaya, aperture besar perlu digunakan supaya lebih banyak cahaya dapat masuk ke dalam kamera supaya shutter speed tidak terlalu rendah untuk kamera mengumpul cahaya dalam masa yang lama untuk mengelakkan kesan blur pada gambar yang disebabkan oleh pergerakan subjek atau tangan yang shaking.

Shutter Speed : Shutter speed adalah jangkamasa shutter kamera dbuka untuk membenarkan cahaya sampai ke sensor untuk sensor mengumpul cahaya. Terdapat beberapa peranan shutter speed yang utama iaitu untuk mengawal jangkamasa sensor terdedah kepada cahaya (untuk menghasilkan gambar yang elok dari segi dedahan iaitu tidak terlalu cerah atau terlalu gelap). Semakin tingi shutter speed (semakin singkat masa dedahan), semakin sedikit cahaya dapat dikumpul. Semakin rendah shutter speed (semakin lama masa dedahan), semakin banyak cahaya dapat dikumpul. Ianya boleh diibaratkan baldi (sensor) untuk mengumpul air hujan (cahaya). Semakin lama terdedah kepada air hujan (cahaya), semakin banyak ar di dalam baldi (semakin banyak cahaya dikumpul di sensor dan semakin cerah gambar). Shutter speed yang tinggi juga boleh digunakan untuk membekukan (freeze) pergerakan, contohnya orang yang berjalan akan kelihatan terhenti dan sebagainya. Shutter speed yang rendah akan menyebabkan kesan blur apabila terdapat sebarang pergerakan sama ada pergerakan subjek atau shaking pada tangan semasa mengambil gambar.

Pada DSLR Nikon nilai shutter speed akan dipaparkan pada LCD. Jika nilai yang dipaparkan adalah xxxx maka nilainya adalah 1/xxxx saat. Jika nilainya adalah xx” maka nilainya adalah xx saat.

ISO : ISO adalah kemampuan sensor kamera untuk boost kekuatan signal dari sensor untuk menaikkan sensitiviti sensor terhadap cahaya. Semakin tinggi ISO semakin sensitif sensor itu terhadap cahaya dan seterusnya tidak memerlukan shutter speed yang rendah untuk menghasilkan gambar yang bagus dan seterusnya mengurangkan risiko gambar blur disebabkan shaking pketika mengambil gambar pada shutter speed rendah. Dari sudut positif ISO yang tinggi bagus digunakan ketika dalam keadaan kurang cahaya untuk menghasilkan gambar yang elok tanpa kesan blur. Namun dari sudut negatifnya penggunaan ISO yang tinggi akan menyebabkan kesan noise dalam gambar iaitu gambar kelihatan berbintik – bintik. Ini secara tidak langsung akan mengurangkan kualiti gambar. Jadi jika boleh pastikan penggunaan ISO yang serendah mungkin sesuai dengan keadaan semasa.

Jadi apakah hubungan antara ketiga – tiga pembolehubah (aperture, shutter speed & ISO) ini? :

Ketiga – tiganya memainkan peranan untuk menghasilkan gambar yang tepat dan elok dari segi dedahan iaitu tidak terlalu cerah dan tidak terlalu gelap. Jika aperture yang digunakan adalah kecil iaitu bukaan cahaya yang kecil maka shutter speed yang lebih rendah akan digunakan untuk mengumpul cahaya supaya cukup untuk menghasilkan gambar yang elok. Jika kita tidak ingin mengubah shutter speed kepada lebih rendah maka kita boleh tambahkan ISO supaya lebih sensitive kepada cahaya. Begitulah kaitannya.

Jika anda mampu menguasai ketiga – tiganya insyaAllah anda dapat menghasikan gambar mengikut kreativiti anda. Harap – harap lepas ni tak ada lagi orang yang bertanyakan saya soalan yang sama berulang – ulang kali berkenaan perkara ini sebab dah berpuluh – puluh orang bertanyakan benda yang sama jadi saya agak tertekan sedangkan saya dah kongsikan pasal perkara ni dalam beberapa post lepas. Yang penting baca buku manual dulu. Sebenarnya dalam buku manual tu terangkan dengan lebih jelas dari penjelasan saya di sini. Cuma ramai yang malas dan tak nakbaca buku manual, katanya susah sebab bahasa Inggeris la apa la, saya pun dulu rujuk satu persatu dalam kamus semasa baca buku manual. Sebab bila kita bersusah payah mendapatkannya kita akan menghargainya dan akan lebih ingat.

Tips penting :

1) Baca buku manual!! Jangan malas nak baca, ramai tanya saya berkenaan benda ni tapi bila tanya ada yang jawab tak faham la ape la, cuba fahami sendiri, nanti banyak kali baca akan faham la. Satu lagi jangan baca je buku manual, pegang kamera sekali supaya boleh cuba terus ape yang buku manual tu terangkan. Baca buku manual.. Baca buku manual.. Baa buku manual.. Tu penting. Sebab kalau anda dah faham buku manual anda tak perlu dah tanye saya sebab dalam tu dah ada segalanya.

2) Cuba sendiri.. Apa salahnya anda cuba dulu sendiri. Ramai orang tak cuba lagi tapi terus tanya saya apa cara nak hasilkan gambar macam tu dan macam ni. Bila anda cuba sendiri makin lama anda akan dapat konsep asasnya. Kene yakin dengan diri sendiri.

3) Jangan sangka anda nak hasilkan gambar yang superb dengan beberapa kali ambik gambar. Betul. Ramai orang yang kecewa sebab terlalu menaruh harapan yang tingi untuk menghasilkan gambar yang superb. Kiranya setiap gambar yang diambil adalah bagus dan superb. Kalau anda nak tau saya lagi la teruk, dulu men ambik je gambar, tak kira la gambar tu gambar ape. Lama – lama baru saya tau sikit2 gambar macam mana yang bagus dan macam mana yang tak bagus, dan ape yang buat gambar tu adi bagus dan tak bagus. Tak ada orang ajar saya sebab memang tak ada orang nak ajar, semua buat – buat sombong sebab guna kamera mahal. Saya belaar sendiri jugak macam anda semua. Biasalah gambar – gambar awal tak bagus. Nanti bila lama – lama kita akan fine tune sendiri supaya gambar tu jadi superb. Saya start ambik gambar guna kamera compact dari tahun 2002. 8 tahun tu untuk jadi macam sekarang. Takkan la anda yang baru beli kamera baru beberapa bulan dah berharap nak hasilkan gambar macam saya. Saya pun sama macam anda masa baru beli kamera. Macam orang buta, merata2 cari ubat… Last2 jumpe satu persatu.. Yang penting jangan putus asa, memang dah jadi kelaziman gambar pada perngkat awal kurang menjadi… Lama – lama tengoklah nanti, memang confirm anda jadi superb dari saya dan photographer lain. Yang penting jangan putus asa dan yakin dengan diri sendiri.

4) Cuba cari dalam buku manual macam mana nak guna mode P, A, S dan M. Bila anda dah kuasai tu terutama A dan M, dan ditambah lagi dengan penggunaan Aperture, Shutter Speed dan ISO insyaAllah nanti sekejap je anda boleh hasilkan gambar yang bagus – bagus.

-Semua di dalam post dan dalam blog ini adalah pandangan saya dan tidak bertujuan untuk menyinggung mana - mana pihak, semoga semua mendapat faedah. :)

Suka coretan zahir-photography……

Assalamualaikum semua. Kali ini saya ingin berkongsi pendapat dan pengalaman saya sepanjang setahun jagung saya menceburkan diri dalam bidang fotografi ini. Ianya berkaitan dengan sikap ramai orang yang memiliki DSLR terutamanya level rendah seperti Nikon D3000, D40, D40x, D60, D5000, Canon 1000D dan sebagainya. Bagi saya DSLR adalah hampir sama jika digunakan oleh orang biasa kerana setiap DSLR mempunyai persamaan utama iaitu semuanya mengandungi Exposure Mode M, A, S dan P. Setting inilah yang bertanggungjawab dalam segalanya. Jadi jika semua DSLR ada setting ini tidakkah anda juga mampu menghasilkan gambar yang sama dengan DSLR lain? Jawapannya memang boleh, cuma jika orang yang dah mahir dan perlukan power lebih dari DSLR barulah mereka tahu limit DSLR level rendah berbanding level tinggi. Tapi di sini saya bercakap mengenai menghasilkan gambar yang superb dari DSLR dan gear murah dan saya tujukan post ini kepada beginner jadi saya assume anda semua masih tidak sampai limit DSLR anda mampu tawarkan.

Saya nak kongsikan inspirasi saya ketika shoot gambar sepanjang Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2008 pada 2009 lalu di Arena of Stars di Genting Highland. Ketika itu saya hanya berbekalkan kit DSLR paling murah n level rendah Nikon iaitu Nikon D40 dan kit lens AF-S 18-55mm f/3.5-5.6G. Dan saya shoot keseluruhan acara dengan hanya menggunakan DSLR dan kit lens itu. Sememangnya agak terasa apabila ramai photographer lain tengok dan pandang rendah ketika saya menggunakan DSLR itu kerana masing - masing adalah photographer dari agensi dan media dan mereka berbekalkan DSLR dan gear paling mahal. Sekurang - kurangnya masing - masing mempunyai 2 body kamera dan pelbagai jenis lens. Dan saya juga agak tertekan apabila shoot dalam gelap kerana pada waktu itu kebanyakan photographer menggunakan kamera Full Frame seperti Nikon D700, D3 dan Canon 1Ds MarkII atau MarkIII dan juga 5D.

Dan saya berjaya mengambil gambar yang saya kategorikan sebagai OK LA ... lebih baik dari tak dapat terus kan? Dalam keadaan gelap dengan hanya pentas yang bercahaya saya set kamera ke mode M kerana saya taknak kamera bertukar - tukar setting exposure kerana metering kamera akan tertipu dengan keadaan lighting yang agak ekstreme. Saya mahukan total control terhadap exposure. Dan saya hanya setkan exposure untuk cahaya pada kawasan pentas kerana di situ berlangsung segala aktiviti dan bukan pada tempat lain.

Cara saya setkan adalah saya tentukan dahulu shutter speed yang diperlukan kerana dalam keadaan kurang cahaya sebegitu adalah sangat kritikal kesan shutter speed yang diperlukan. Jika terlalu tinggi gambar objek bergerak akan sharp tetapi gambar akan gelap dan perlukan aperture besar dan ISO tinggi untuk dapat gambar yang cerah. Jadi saya perlu mencari nilai yang optimum supaya gambar artis yang sedang menyanyi dan menari dapat difreezekan dan kelihatan sharp tapi dalam masa yang sama juga tidak terlalu tinggi sehingga memerlukan ISO yang terlalu tinggi. Selepas ditry beberapa kali akhirnya saya dapat nilai shutter speed optimum iaitu antara 1/80 - 1/100saat. Jika terlalu rendah subjek yang bergerak akan blur. Faktor kedua yang saya setkan pada acara ini adalah aperture. Pada kali ini jarak pentas dari lokasi saya adalah agak jauh jadi Depth of Field agak luas dan tidak perlukan aperture yang kecil untuk sharpkan semua subjek dan background pentas. Satu lagi kelebihan menggunakan aperture besar adalah kerana lebih banyak cahaya dapat masuk dalam waktu yang ditetapkan dan seterusnya mengurangkan risiko gambar noise jika menggunakan ISO tinggi. Faktor ketiga adalah ISO. Saya setkan ISO supaya nilainya sesuai untuk hasilkan gambar yang elok kecerahannya dengan kombinasi shutter speed dan aperture yang digunakan. Tidak terlalu rendah sehingga gambar menjadi gelap tapi tidak terlalu tinggi sehingga gambar nampak berbintik dengan banyak (noise). Jadi semua combination 3 faktor ni dah cukup untuk menghasilkan gambar yang sharp.

Satu lagi pastikan anda berdiri dan memegang kamera dengan stabil untuk memastikan gambar sharp dan tiada kesan shaking. Jadi buat la macam manapun asalkan kamera tak bergoyang ketika anda shoot. Jika ada tiang atau tempat yang boleh menyokong anda pastikan anda gunakannya. Nampak ringkas sahaja tapi ia mampu menyelamatkan gambar anda dari blur :)

Satu la perkara yang ingin saya utarakan di sini adalah berkenaan penggunaan ISO.. Ramai dari kita yang diracuni dengan konsep takut menaikkan ISO kerana orang mengatakan gambar akan banyak noise. Tapi dalam keadaan ekstreme macam ni cuba anda fikirkan balik.. Mana lagi berbaloi? ISO tinggi gambar ada noise tapi sharp atau ISO rendah gamber takde noise tapi semuanya blur sebab shutter speed tak cukup tinggi? Renung2kan lah :) ... Lagipun ramai dari kita hanya print tak lebih dari 8x12 inci jadi ISO 1600 pada D90 atau ape2 pun masih tidak ketara pada kertas gambar. Jadi tepuk kamera tanya anda sendiri :)

Pandai2 la ye.. hehe.. yang penting mesti selalu try n error, be creative dan jangan sesekali putus asa :) Kuatkan semangat :)

Lahirkan yang terbaik dari DSLR dan gear anda :)

kalu nak taw lebih klik link dibawah ini….tq

http://www.zahir-photography.com/2010/10/edit-gunakan-kamera-dan-gear-yang-ada.html

Terima Kasih

Ucapan ni kat kawan+sepupu+kekasih cerah..huhu……

li,shuhada,fatin,tieqa(pp kembong)….

kerana sudi ada sama kelmarin…..

walaupun rasa masa singkat ja outing kelmarin

tapi terluang juga masa bersama2 yer…..

ok nanti plan kemana2 lagi yer….

foto kat kola…

22 Oktober 2010

gambar ni saja2 ambik la kat tepi kola……

2 pown sket ja……nak banyak jom la p photoshoot…

DSC_2229 DSC_2237

Malam ni……

Berjaga la siapkan LAB java la……due date for send all

the assigment or LAB is 22.10.2010…..

huhuhuhuhu

semangat2 siapkan keja…..dah nak siap dah….

sblm 2 men futsal kat padang jejawi….

argh skan2……1 team (team aku) lawan 3 team(musuh)…….1jam 30minit…

penat kowt………gila….

dah la taw keja xsiap boleh p main lg ….ahhahah

xpa pas2 wat keja…….semangat habis…..

ini siapa…huhuuhuh

18 Oktober 2010

DSC_8039

tq 4 being with me…..

:)   …..

Video slide kahwin….

video slide ni xhabis la….

coz suka2 buat ja la…….

mula2 ingat nak wat n nak bg kat pasangan pengantin

yang aku ambik gambar masa bulan 6..

tapi mood xda la nak habiskan video ni……

tp tgk yang ni jela walaupun sketja yer….heheheh

Basikalku yang berwarna hijau……

Inila basikal aku yang aku bawa merata-rata……

agak lama juga basikal ini bersama dengan aku la…

semenjak aku tingkatan 3 lagi dan sampai sekarang ia masih bersama aku,….

terima kasih atas kehadiran basikal ini dalam hidupku……

CIMG2236 CIMG2237

The Do - Stay (A Little Bit More)

Download this MP3 - (Right Click)
Lyrics to Stay (Just A Little Bit More) :
He was a bore, a true chore and I still wonder why I ever wanted to see him more
I know it is useless to complain all these years after, well...
Thanks for asking now I'm fine
I should have muffled my obsession but I was all too pure
And so blindly sure that he'd always have the satisfying hug I needed
Stay just a little bit more
Don't let my heart turn sore
He was kind, polite and divine in public, tender as a sleepy child
But when we got slightly more intimate it wasn't that bright
Yes he was kind, polite, sound and sublime, in theory
But in practice believe me, there was a nasty fire burning
Stay just a little bit more
Don't let my heart turn sore
And when my curves came into play
Oh what a hopeles tumbling down
When his desire was stuck in plaster
I was young but I believed in no tales!
Sit in the desert of the bed I looked hard for an oasis
But all I could find was a dead camel in pieces
And I got so scared I tried to lure him back to bed
Whispered "stay just a little bit more"
But now I'm grateful to the camel
Because all the lazy boy could do was RUN, then I knew for sure
That he would never be the satisfying shag I needed, no no no

Photowedding la……..6.6.2010

17 Oktober 2010

  Untitled-2(1)

 DSC_7824 copy

DSC_8407

 

DSC_7856 copy

DSC_7859 copy

DSC_7916 copy

DSC_7986 copy

DSC_8144

DSC_8216

DSC_8363 copy

DSC_8403

DSC_7902 copy

DSC_8121 copy

 DSC_8139 copy

 DSC_8355

bolehla photoshoot wedding ni kan…

ni photoshoot wedding untuk second time…….

Reunion sekolah saya S.K.J(sekolah kebangsaan jejawi)

kat sini xbanyak gambar pasal reunio sek saya la….

ada la du keping ja….

wak ni kami wat masa bulan posa……

kami buka posa kat RFC(radix fried chicken) kat jalan seriab…

tapi xramai yang datang la….

it’s ok ja…coz boleh jumpa gak la kawan2 sek rendah la…..

59447_161262810554757_100000131186091_615650_6392543_n 

59470_161265270554511_100000131186091_615653_2119048_n

Photoshoot reunion S.K.O…..

ini adalah keja sampingan ku….tetapi aku suka la bab photoshoot ni…

cuma kecewa sket bila camera just pinjam la….

aduh bila maw ada yang sendiri punya xtaw la..

huhuhu

saving!!!!!!!!!!!!!!(jimat apa perabih lg ada la….)

ada la sedikitr x banyak gambar yang diambil pada 14.09.2010

CD cover…..

boleh ka cd cover mcm ni……

huhuhuhuhuhu design je la apa pun….

janji mcm cd cover…….

simple ja…..

68073_169745889706449_100000131186091_677248_7703216_n

Mini Projek Audio Video….

Dekat akhir2 sem ni mcm2  la keja kena wat la…

mini projek la, assigment la, kuiz la dan test….

dahla final exam dah nak dekat tp masih still relax n enjoy ja…

huhuhuhu

nak mampos kerw…….

ni ada la sedikit tatapan ntuk proses mini projek AV(audio video)

Banner cafe

Ini la design banner cafe kawan aku yang minta aku tlg designkan….

just ok ja…..no perfect….just simple looking…….

Untitled-3

poster posa huhuhu

baru nak post kat blog la…..

aduh kemalasan sungguh la bila nak post cita ka apa2 kat blog ….