kahwin oh kahwin…..

25 November 2010

hari ini shoot ntuk wedding……..dah lama xshoot ntuk wedding lorh…..

xtaw la mcm mana…….

tgkla hasil gambar yang diambil tp xsemua upload lorh….hikhikhikhik

DSC_0002

DSC_0005

DSC_0026

DSC_0027

DSC_0029

DSC_0033

DSC_0035

DSC_0042

DSC_0046

DSC_0047

DSC_0048

DSC_0049

DSC_0052

DSC_0119

DSC_0129

DSC_0131

DSC_0134

DSC_0137

DSC_0138

Pujaan Malaya–Adzrin Adzhar

20 November 2010
Lirik Lagu

 

 

Pujaan Malaya oh oh oh uuu
Kau pujaan hmmm aiyaiayaai
Pujaan uuuuuuuu

Hati
Dihantu bayanganmu
Rindu
Termimpi tiap waktu
Ow ow woh

Cinta
Bercampur curiga
Kerna
Kau satu-satunya
Pujaan Malaya

Hei sayangku
Akulah pemujamu
Sampai bila-bila
Cintaku kan berbunga

(ai yai yai yai)

Chorus
Tiada
Apa dapat menghalang
Tiada
Kau aku gila bayang
Tiada
Cintamu ku tak senang
Cemburu
Resahku tak menentu
Dirimu
Segalanya sempurna
Oh kanda
Sungguh aku tergoda
Pujaan Malaya

This aint no lie
Hari ke hari ku ternanti-nanti
Cintamu tidak terbanding
Nyata tiada setanding
Walau ku rentas benua
Terbentang luas angkasa
Tak seluas cintaku
Come on my baby
Let’s get it on

Terbang
Cintamu buatku layang
Renyuk
Resah bila kau pujuk
(Ow ow woh)
Mama
Bilang jangan ku percaya
Lelaki
Akan memuja hanya pada mulanya

Nasib kita
Bukan semua sama
Tapi ku kan sedia
Agar tak merana

Tiada
Apa dapat menghalang
Tiada
Kau aku gila bayang
Tiada
Cintamu ku tak senang
Cemburu
Resahku tak menentu
Dirimu
Segalanya sempurna
Oh kanda
Kau Pujaan Malaya

Cemburu
Ai yai yai yai
Resahku tak menentu
Dirimu
Pujaan Malaya

Sungguh ku tergoda
Bahagia

Ari Lasso & Bunga C. Lestari "Aku Dan Dirimu"

 

Lirik Lagu Ari Lasso feat. Bunga Citra Lestari Aku Dan Dirimu

 

tiba saatnya kita saling bicara
tentang perasaan yang kian menyiksa
tentang rindu yang menggebu
tentang cinta yang tak terungkap

sudah terlalu lama kita berdiam
tenggelam dalam gelisah yang tak teredam
memenuhi mimpi-mimpimu malam kita

 

reff:
duhai cintaku, sayangku, lepaskanlah
perasaanmu, rindumu, seluruh cintamu
dan kini hanya ada aku dan dirimu
sesaat di keabadian

 

jika sang waktu kita hentikan
dan segala mimpi-mimpi jadi kenyataan
meleburkan semua batas 
antara kau dan aku, kita

repeat reff

KL & SHAH ALAM…..

77186_179761822038189_100000131186091_745959_6910346_n

148495_179763815371323_100000131186091_745989_3354165_n

154195_179764818704556_100000131186091_746008_7028176_n

154632_179763948704643_100000131186091_745990_3912742_n

inilah sedikit sebanyak gambar yang diupload masa p KL dgn SHAH ALAM…xbanyak sgt gambar yang boleh ambik la..

coz tiap2 petang ja syik ujan…..

pas2 just lepak kat dalam bilik membe ja,……..

nak kuar transport lak xda……..

kalau nak kuar gak kena tunggu membe dtg ambik baru leh kuar…hakhak

apa pun best gak la…..coz dapat gadget baru iaitu speedlite ntuk camera aku hakhakhakhakhak……

mula2 nak beli battery grip tp model yang aku punya xkuar lg la………

tp ingat balik beli speedlite lg untung dari beli battery grip coz battery grip just nak sedapkan kita masa pegang camera ja….

tp speedlite menyokong banyak bila cahaya kurang ….hikhikhikhikhik………

akhirnya…………aku beli juga speedlite……

just murah ja RM 350.00…….kat pertama kompleks

Map picture
…..

atas ni nama kampung aku la…..hakhakhakhak

Bibir Bebentuk Hati……

cuba dengar dengan rasa tenang apakah yang akan disampaikan oleh ainul aishah tentang cerpen “bibir berbentuk hati” ini

Travie McCoy - We'll Be Alright

15 November 2010

Download this MP3 - (Right Click)

 

We are young, we run free
Stay up late, we don’t sleep
Got our friends, got the night
We’ll be alright
Tonight you won’t be by your self-self
Just leave your problems on the shelf-shelf
You won’t wanna be nowhere else-else
So let’s go, so let’s go (we got the club like)
(hoo-oo-oo-oo-oo-oo) and all the girls sayin’
(hoo-oo-oo-oo-oo-oo) the whole world sayin’
(hoo-oo-oo-oo-oo-oo) yeah, yeah, come on let’s
Get drunk, toast it up, we don’t give a fu—
We are young, we run free
Stay up late, we don’t sleep
Got our friends, got the night
We’ll be alright
Throw our hands in the air
Pretty girls everywhere
Got our friends, got the night
We’ll be alright
(hoo-oo-oo-oo-oo-oo) alright, alright, alright
(hoo-oo-oo-oo-oo-oo) ah, ah, ah, ah
(hoo-oo-oo-oo-oo-oo) alright, alright, alright
(hoo-oo-oo-oo-oo-oo) ah, ah, ah, ah
We walk the streets like we don’t care-care
Our middle fingers in the air-air
So come and join us if you dare-dare
Yeah let’s go, yeah let’s go (we got the club like)
(hoo-oo-oo-oo-oo-oo) and all the girls sayin’
(hoo-oo-oo-oo-oo-oo) the whole world sayin’
(hoo-oo-oo-oo-oo-oo) yeah, yeah, come on let’s
Get drunk, toast it up, we don’t give a fu—
We are young, we run free
Stay up late, we don’t sleep
Got our friends, got the night
We’ll be alright
Throw our hands in the air
Pretty girls everywhere
Got our friends, got the night
We’ll be alright
It feels like, ahh-ah-ah-ah-ah
(It feels good, don’t it?) ahh-ah-ah-ah-ah
(yo, yo, yeah, d-don’t it?) yeah, yeah, yeah, yeah, yeah
(yeah) We’ll be alright (ahh!)
It feels like, ahh-ah-ah-ah-ah
(It feels good, don’t it?) ahh-ah-ah-ah-ah
(yo, yo, yeah, d-don’t it?) yeah, yeah, yeah, yeah, yeah
(yeah) We’ll be alright (uh-huh, ha-ha)
We are young, we run free
Stay up late, we don’t sleep
Got our friends, got the night
We’ll be alright
Throw our hands in the air
(ahh-ah-ah-ah-ah)
Pretty girls everywhere
(ahh-ah-ah-ah-ah)
Got our friends, got the night
(yeah, yeah, yeah, yeah, yeah)
We’ll be alright

nak kongsi sedikit ada kisah ni….

inilah habit kita lepas beli kamera kerja nak snap jerw kan…..tp lama kelemaannya kita akan jemu pas2 nak ja simpan kamera kat umah ja tp di sini ada la kisah2 bila kita ada kamera…..

 

1. Baca Manual

Haa.. Ni aku confirm ramai yang tak baca manual lepas beli kamera, sebab aku pun macam tu..hehe. Terus terang aku bagitau kali pertama aku sentuh manual kamera setelah 2 minggu aku beli kamera (nikon D3100). Lepas baca manual baru aku faham 100% macam mana nak guna kamera sony tu. So tak kisahlah korang beli compact atau dslr, wajib baca manual sebab dalam manual tu ada 1001 tips dan pantang larang mengenai kamera yang korang beli.

 

2. Bawak kamera kemana saja.

Jadikan kamera sebagai kawan baik. Bawak ke mana saja korang pegi.  Kadang-kadang gambar yang menarik terhasil dari situasi yang tidak dirancang. Apalah guna beli kamera mahal-mahal tapi simpan kat rumah?

 

3. Join Forum

Ada banyak forum dan komuniti yang berkaitan dengan fotografi di luar sana. So far yang aku dah join ialah PhotoMalaysia dan Alphanatics. Kat forum korang boleh belajar secara terus dengan otai-otai dalam bidang fotografi. Berkawan dengan semua orang yang ada dalam forum tu, jangan jadi stalker je, join sekali dalam perbincangan sambil bertukar-tukar pendapat. Selain tu, kat forum ni biasanya ada ruangan “Buy & Sell”, so korang boleh usha-usha aksesori kamera seperti lens, flash dan sebagainya. Yang paling bestnya, kalau korang aktif dan friendly dalam forum, senang je nak beli aksesori dengan harga yang murah.

 

4. Tubuhkan Kumpulan

Cuba tubuhkan kumpulan sendiri, so bila nak keluar shooting taklah sorang-sorang. Mungkin ada yang selesa shot sorang-sorang, tapi percayalah cakap aku, kalau keluar ramai-ramai lagi syok. Sambil-sambil shot, korang boleh bertukar-tukar idea sesama sendiri. Jangan lupa beri nama kat kumpulan korang tu, nak lagi best, buat logo dan tshirt sendiri.

 

6. Kongsi

Bila dah shot banyak gambar tu, jangan pulak korang perap dalam hardisk, cuba kongsi gambar-gambar yang ada dengan mengupload di laman web seperti flickr, picasa, facebook dan sebagainya. Bila dah upload tu, mintak kawan-kawan bagi kritikan. Mungkin ada yang akan komen secara positif tak kurang juga komen negatif. Terima kritikan yang korang dapat dan jadikan sebagai panduan untuk memperbaiki skill korang.

 

7. Pertandingan

Join seberapa banyak pertandingan yang boleh. Biasanya kat forum-forum pertandingan diadakan tiap-tiap bulan, dan hadiah memang lumayan. Kalau kat photomalaysia, hadiah bulanan biasanya photo printer, dan kalau alphanatics, diorang bagi external flash. Untuk hadiah tahunan pulak lagi lumayan, sebijik DSLR. Mana tau rezeki korang menang, tak salah mencuba :)

8. Blog

Kadang-kadang gambar yang korang shot ada 1001 cerita disebaliknya dan kalau korang upload kat flickr dan picasa, tak banyak yang korang boleh bebelkan. Jadi buat satu blog untuk tujuan itu. Kadang-kadang sesuatu gambar akan lebih bermakna jika ada cerita disebaliknya, walaupun sebenarnya gambar tu kurang menarik. Selain tu korang boleh kongsi tips-tips fotografi yang korang dah belajar, seperti apa yang aku buat sekarang. Tak semestinya nak tunggu jadi pro baru nak kongsi. Betul tak?

 

9. Print

Gambar yang korang ambik tu ada baiknya korang print besar-besar. Sebab dari pengalaman aku, bila korang tengok kat skrin komputer dah yang di print, korang akan lebih seronok tengok yang dah di print. Aku sendiri baru first time print gambar tahun ni, memang lainlah feel tu sebab nampak lagi cantik dan menyerlah. Lepas print tu kalau boleh gantung kat dinding. So orang lain pun boleh tengok sekali hasil kerja korang. Mana tau ada yang nak beli kan?

 

10. Keep reading

Dalam apa-apa bidang pun, kalau nak cepat mahir kena rajin membaca. Lebih-lebih lagi pada zaman ledakan maklumat ni, banyak maklumat boleh didapati hanya dengan satu klik. Tapi kena pandai-pandai tapis maklumat yang korang dapat, sebab tak semua maklumat di internet betul. Laman web yang menjadi rujukan utama aku ialah “Digital Photography School”. .

tips penjagaan kamera DSLR

Bila dah ada kamera, banyak pantang larang yang perlu korang patuhi supaya kamera sentiasa dalam keadaan yang baik. Tak kisahlah korang beli compact atau DSLR, penjagaan kamera patut diberi perhatian serius, kalau tak, sia-sialah duit yang korang laburkan untuk beli kamera. Kadang-kadang aku sendiri pun ambik ringan dalam bab-bab jaga kamera ni, maklumlah lelaki kan..hehe.. Tapi bila difikirkan balik, dah habis kira-kira 4 ribu untuk kamera, kenalah jaga betul-betul, nanti rosak sendiri jugak yang susah.

Sesiapa yang ada DSLR tu patut beri perhatian lebih kat kamera korang mulai sekarang sebab DSRL lebih sensitif dan mudah rosak berbanding kamera kompak. Tak seperti kamera kompak, DSLR bukan saja ada komponen elektronik, tapi komponen mekanikal yang maha sensitif pun ada. So kalau jatuh kemungkinan untuk rosak sangat besar berbanding kamera compact. So kat sini aku nak kongsi sikit tips nak jaga kamera sama ada compact atau DSLR.

 

1. Bersihkan lepas guna

Guna perlalatan yang sesuai seperti blower dan microfiber cloth. Pastikan kamera bersih dari habuk, pasir dan air.

 

2. Elak dari sinaran matahari yang berterusan

Jangan biarkan kamera korang berjemur, nanti kamera korang sunburn..hehe..

 

3. Elak terkena air

Anggap ke kamera korang tu macam kambing, tak boleh kena air langsung. Kalau terkena jugak, terus lap dengan kain kering. Lepas tu simpan dalam drybox. Kalau takda drybox, simpan dalam container pastu letak silika gel yang korang selalu jumpa dalam kotak kasut untuk menyerap kelembapan. Kalau korang biarkan kamera dalam kelembapan yang tinggi, kemungkinan besar fungus atau kulat akan membiak terutama kat lens yang boleh menjejaskan kualiti gambar. Kos nak bersihkan fungus pun bukan murah, dalam RM100 ke atas.

 

4. Gantung

Jadikan menggantung kamera di leher sebagai habit. Tak pun korang lilitkan strap atau tali kamera kat tangan supaya kamera tak jatuh berkecai di lantai. Hati korang pun akan berkecai sekali..hehe.

 

5. Gel Silika

Wajib ada dalam beg kamera korang untuk menyerap kelembapan.

 

6. Filter

Masa mula-mula beli kamera seeloknya beli filter sekali untuk setiap lens. Kalau korang beli 2 lens, pastikan dua2 lens ada filter, kalau 20 lens, maknanya beli 20 filter..hehe.. Boleh pakai UV filter atau pun CPL filter. Filter sangat penting untuk elak lens terkena habuk. Lens pulak bukannya korang boleh lap macam tu je sebab nanti akan merosakkan coating lens.

 

7. Screen Protector

Kalau sayang screen kamera tu bolehlah pasang. Kalau tak sayang pun kena pasang jugak sebab kos nak tukar screen bukannya murah. Paling bagus pakai yang hard cover, takut2 terhentak screen tu, takla pecah.

 

8. Pasir

Seelok-eloknya elakkan bawak dslr di tepi pantai atau tempat yang berpasir sebab pasir boleh masuk di celah2 lens dan button kamera. Paling parah kalau masuk dalam lens sebab boleh menyebabkan lens “jam”. Kalau nak bawak jugak, balut dslr korang dengan kain atau plastik.

 

9. Jangan, jangan dan jangan

Jangan pegang kamera korang jika tangan tak bersih terutama selepas memegang losyen, sunblock, minyak rambut dan apa-apa jenis pun produk penjagaan diri. DSLR terutamanya amat sensitif dengan produk-produk seperti ini. Basuh tangan terlebih dahulu dan keringkan dengan kain sebelum pegang kamera.

 

10. Sejuk ke panas

Kalau korang bawak kamera di tempat yang sejuk cth bilik berhawa dingin dalam jangka masa yang lama, pastikan korang tak keluarkan kamera dari beg secara mengejut bila keluar dari bilik berhawa dingin atau ke tempat yang lebih panas. Kalau korang buat macam tu, proses kondensasi atau wap air akan terhasil dalam kamera & kemungkinan kamera korang dijangkiti fungus sangat tinggi. Untuk elakkan perkara ni berlaku, biarkan kamera dalam beg, dalam 15- 20 minit sehingga suhu kamera sama dengan persekitaran. Pastu baru korang boleh keluarkan kamera dari dalam beg.

3 asas fotografi

Web

Selamat pagi murid-murid. Hari ni cikgu nak ajar 3 asas fotografi yang murid-murid kena tau, kalau lepas cikgu ajar ni masih ada yang tak tau jugak, cikgu pukul punggung sorang-sorang..hehe..Ok, stop joking.

Baiklah, kali ni kita akan tengok 3 perkara paling asas dalam fotografi iaitu shutter speed, aperture dan ISO. Korang kena kuasai ketiga-tiga konsep ni. Kalau tak akan terjadilah gambar blur, tak sharp, terlalu terang/terlalu gelap dsb. Shutter speed, aperture dan ISO mempengaruhi exposure. Gelap atau terang sesuatu gambar bergantung kepada exposure.

Exposure=Shutter Speed + Aperture + ISO

**************************************************************************************************************************

Shutter Speed

  • Shutter speed adalah jangka masa shutter terbuka. Semakin lama shutter terbuka, semakin banyak cahaya masuk dan sebaliknya.
  • Dikira dalam unit saat bermula dari BULB (shutter terbuka selagi menekan shutter) 30 saat hingga 1/8000 saat.
  • Untuk mengelakkan gambar blur, gunakan shutter tidak kurang dari 1/60. Kalau korang guna di bawah 1/60, cth 1/50, gunakan tripod.

Animasi konsep shutter

**************************************************************************************************************************

Aperture

  • Aperture merupakan bukaan iris pada lens.
  • Dikira dalam unit F, bermula pada F1.4 – F32 – bergantung pada lens, ada lens mempunyai aperture bermula dari F1.4 dan ada yang bermula dari F3.5
  • Semakin besar nilai aperture (cth: F22), semakin kecil bukaan lens dan semakin sedikit cahaya yang masuk dan sebaliknya, semakin kecil nilai aperture, semakin besar bukaan dan semakin banyak cahaya masuk.

aperture

Nilai F dan bukaan Aperture

**************************************************************************************************************************

ISO

  • ISO pulak kesensitifan sensor terhadap cahaya. Kalau dulu orang pakai filem dan setiap filem tu ada gred atau nombor seperti 100, 200, dan 400 bergantung kepada tempat yang kita nak shot. Kalau korang nak shot kat tempat yang cerah, biasanya filem 100 atau 200 dan sebaliknya, kalau korang nak shot dalam keadaan yang kurang cahaya seperti waktu malam, korang kena pakai filem 400 dan keatas.
  • Pada zaman sekarang, filem dah digantikan dengan sensor. So sensor tu kita boleh adjust ISO nya, tak macam dulu, korang kena beli filem yang berasingan.
  • Semakin tinggi ISO, semakin sensitif sensor/filem terhadap cahaya, so korang boleh ambik gambar di tempat yang gelap tanpa menggelapkan gambar tersebut dan begitulah sebaliknya.
  • Tapi kena ingat, semakin tinggi ISO, ‘noise’ juga akan semakin kelihatan.

iso

Kaitan antara ISO dan "noise"

 

 

 

**

jgn rasa pening yer bila baca……feel cool ok…..

hikhikhik

shoot....shoot...shoot.....

12 November 2010


ni la hasil sedikit sebanyak menggunakan jentera baru NIKON D3100
bunga n kucing.........
semua kebetulan masa camera ada bersama dgn aku..
huuhhuuhuhhuhu

lepak……

11 November 2010

huhuhuhu…rindu wei masa lepak dulu p seagate tiap2 minggu….

la ni xda apa dah la………

eka p ireland…..

aku ada ja…..hahahaha

li ada kat kampung ja…..

tp mcm masa dah berubah la…..

masing2 ada haluan sendiri untuk hidup…..

apa pun ……………kita harus teruskan hidup ini….

 

l_4950436ecd414ff4b1cf32e21dc79a76

Kekanda Adinda - Monoloque dan Atilia

10 November 2010
video
video

Gerhana SkaCinta – Mimpi

Ku ingin terbang ke awan
Mengapai bintang-bintang
Dalam kegelapan malam

Ku idamkan satu taman
Dan juga mahligai
Yang indah tak ternilai

Tapi semua hanya khayalan
Yang bermain dalam fikiran
Tak mungkin dapat ku bertahan
Yang tinggal hanyalah impian

Namun ku masih mencuba
Untuk punya segalanya
Walaupun bertahun lama
Semogakan terlaksana


exam final

pergh akhirnya selesai juga exam final ntuk sem 5…..

harap2…….semua berjalan lancar…..

nak wat apa ntah cuti2 ni………

turun KL jap cari brang sket….

green day-time of your life

07 November 2010

Download this MP3 - (Right Click)

 

Another turning point;
a fork stuck in the road.
Time grabs you by the wrist;
directs you where to go.
So make the best of this test
and don't ask why.
It's not a question
but a lesson learned in time.
It's something unpredictable
but in the end it's right.
I hope you had the time of your life.
So take the photographs
and still frames in your mind.
Hang it on a shelf
In good health and good time.
Tattoos of memories
and dead skin on trial.
For what it's worth,
it was worth all the while.
It's something unpredictable
but in the end it's right.
I hope you had the time of your life.
(music break)
It's something unpredictable
but in the end it's right.
I hope you had the time of your life.
It's something unpredictable
but in the end it's right.
I hope you had the time of your life.

photoshoot…

Jom tg gambar  kat bawah ni…..heeheheheheDSC_0025 copy

DSC_0038 copy

DSC_0041 copy

DSC_0042 copy

DSC_0047 copy

DSC_0056 copy

DSC_0059

DSC_0091 copy

DSC_0100 copy

 DSC_0101 copy

 DSC_0141 copy

DSC_0161 copy

DSC_0163 copy

 

DSC_0171 copy

DSC_0227 copy

inilah hasilnya

sepanjang menggunakan jentera baru NIKON D3100…..

sblm ni just guna D40x,D3000 n 1000D………

heheheh harap2 gambar ni ok la…….

coz perlukan lebih ilmu lagi la…

masih xcukup lg………..

:)

kuar photoshoot.....



tp yg ni ja gmbr hahaha
lwkla no objektif la masa kuar ri2........
just snap ja tp yg ni ja nk upload yg lain ngarut ja.......