tension

20 November 2011
aduh kenapa la sejak2 akhir ni mcm2 ja yg jd...aduh dah la 2 brg2 org lak....
kalau barang sendri xpa la lagi....
brg2 2 lak bermakna kowt.....
takut sgt2 nanti apa akan org 2 kata kalau aku x bertanggungjawab menjaga barang tersebut....
xsenang la aku duk pikir pasal 2....
mcm2 la.....


.........

HLG group....

08 Ogos 2011

263548_202892706429595_126762177375982_605109_2896517_n

yeah…that my outing group for light graffiti workshop……… the team that guide us is from hikarimoji light graffiti or HLG group….before they do the workshop this team also are present in MAJALAH 3…….they show how to make a light graffiti use a L.E.D light and record by DSLR camera….wow so awesome….but we should creative to do this to show the best product at the end….. on 7.8.2011 they represent for SEJUTA IMPIAN at TV 3……hohoho….I also thanz to this group because spend time to teach us how to do this…..TQ for all knowledge that HLG group give for us..we never forget that memory with HLG group…..

TQ so much......

sesuatu yang tidak dijangka......petang ahad bertarikh 7.8.2011.....dengan tak plan apa2 bersama tieqa (GF) kawan saya hafiz mengajak saya berbuka puasa diluar saya pown setuju la n tieqa pown sama setuju jugak.......kami berbuka puasa dekat kedai makan LYNN IKAN BAKAR di kuala perlis....tuan empunya kedai makan yang kami berbuka puasa 2 sebenarnya tokey kantin masa saya kerja part time sebelum ni....saya pown mintak diorang masak ikan sweetsour,tom yam, kailan ikan masin, kerang bakar n telur dadar.....wow sedap2....masuk ja waktu berbuka saya pown membaca doa berbuka bagi pihak kawan2......dengan seleranya kami menjamu selera bersama-sama....anyway thanz to hafiz sebab ajak kuar berbuka puasa.....sebelum hafiz ajak kuar ..tieqa pown ada jugak ajak kuar tapi saya kata ada keja nak diselesaikan dan mungkin xsempat la....masa hafiz kol ajak 2 keja dah settle kira saya dan tieqa on ja ntuk berbuka puasa diluar.......okkk....masuk balik cita sal makan 2....tengah ja layan makan kami mencuba kerang bakar la....aduh potong betul la sal kerang bakar 2....bkan apa kurang enak sket la coz macam rentung sket..hehehehe lagi pun makan jugak sampai habis... masa perjalanan balik nak hantar tieqa ke kampusnya UITM arau...tieqa ada something bagi dekat saya iaitu sekeping kad yang dibuat sendiri ......wow saya amat berterima kasih la kepadanya kerana berusaha mencuba membuat kad pop up yang sebelum ni saya hanya ajar dia membuat kad yang simple but look nice.....tetapi dia membuat kad yang lebih advan kerana ada pop up kad didalam....thanz yer kerana berusaha untuk membuat lebih apa yang diajar sebelum ni......

TQ SO MIUCH YER TIEQA..... p.s : I LOVE U...

DSC_0597

DSC_0601

lagu raya...

07 Ogos 2011


=============================================
E:\Malaysia\Lagu Raya\16 Lagu Lagu Hari Raya\
=============================================
16 Lagu Lagu Hari Raya - 00 - Pic.jpg (50.1KB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 01 - Black Dog Bone - Cahaya Aidil Fitri.mp3 (3.4MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 02 - Sharifah Aini - Suasana Hari Raya.mp3 (2.3MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 03 - Aman Shah - Kepulangan Yang Dinanti.mp3 (3.5MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 04 - Saloma - Selamat Hari Raya.mp3 (2.4MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 05 - Hail Amir & Uji Rashid - Seloka Hari Raya.mp3 (2.8MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 06 - Sudirman - Dari Jauh Kupohon Maaf.mp3 (3.5MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 07 - Ahmad Jais - Selamat Hari Raya.mp3 (2.4MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 08 - Junainah - Suasana Riang (Di Hari Raya).mp3 (3.0MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 09 - Sanisah Huri - Aidil Fitri.mp3 (3.4MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 10 - Noorkumalasari - Pulang Di Hari Raya.mp3 (2.8MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 11 - DJ Dave - Menjelang Hari Raya.mp3 (3.1MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 12 - Fazidah Joned - Selamat Hari Raya.mp3 (2.4MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 13 - Rosemaria - Di Pagi Aidil Fitri.mp3 (3.4MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 14 - P. Ramlee - Dendang Perantau.mp3 (2.5MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 15 - Sanisah Huri - Bersabarlah Sayang.mp3 (3.3MB)
16 Lagu Lagu Hari Raya - 16 - Rafeah Buang - Bila Takbir Bergema.mp3 (2.5MB)
download :

Elakkan diri dari menjadi mangsa penjenayah siber!



Setiap Hari hampir berpuluh-puluh pengguna komputer menjadi mangsa penggodam.Perkara ini harus diambil berat oleh semua pihak supaya kes-kes kecurian identiti,akaun,maklumat-maklumat peribadi tidak berterusan berlaku.Siapa yang salah dalam kes ini?sudah tentu Penjenayah Siber.Namun kita tidak seharusnya menyalahkan kesalahan ini 100% kepada penjenayah siber kerana kesalahan ini sendiri adalah dari kelalaian kita sendiri...Masih ada daripada kita pengguna internet lalai dengan pemasangan fungsi2 keselamatan contohnya penggunaan antivirus.
Penggunaan Antivirus adalah amat penting untuk melindungi komputer/Laptop anda dari ancaman virus serta jenayah siber.Terdapat banyak antivirus yang anda boleh pilih mengikut kesesuaian anda.Lihat disini.

Perisian-perisian jahat yang perlu kita elakkan ialah :

Spam
- Menghantar email yang tidak diundang dalam kuantiti yang banyak dan tidak berterusan contohnya Iklan internet.(Anda dinasihatkan supaya tidak memaparkan email anda dimana2 lamanweb untuk mengelak email anda dipungut untuk dijadikan mangsa Spam)

Adware
- Memaparkan iklan-iklan di skrin komputer anda.(Terdapat juga perisian-perisian percuma yang anda download dari internet diselitkan Adware ini oleh pembangun perisian tersebut untuk kepentingannya sendiri.)

Trojan
-Keylogger,mencuri kata laluan.(merakam segala apa yang mangsa taip seperti id dan kata laluan)

Spyware
- Mengutip segala maklumat yang terdapat dalam komputer si mangsa.(Lengkapkan juga komputer anda dengan perisian Anti Spyware.)

Dialer
-Melencongkan sambungan "dail-up" ke nombor yang dikenakan caj yang tinggi.(Penjenayah Siber kerap melakukan ini untuk mendapat keuntungan dari jenayah yang dilakukannya)

Bots
-
Mengawal komputer mangsa melalui jarak jauh.

Phishing
-Laman web palsu yang direka untuk mencuri kata laluan dan id mangsa.(Cara ini sering dilakukan dengan mengirim sepucuk email yang kononnya dari bank.)

FB oh FB

24 Julai 2011

How to remove Facebook Chat Virus “hi. how are you?”
Share this page with your friends and family,if you care about them.
Sample Chat :

“hi. how are you?”
*If you reply , it will sent you :*
“Wanna laugh? :)
*If you reply again , it will sent you :*
“It is you on the video ?)) want to see?)”
*If you reply again , it will sent you the virus link*

The sample website :

Will my computer get infected once I clicked the link ?
No ! Unless you download some files from the link. (Currently they use drive-by method)

HOW TO FIX!
If your computer is infected and can’t access to Facebook , please refer to Method 1.

Method 1 :

Windows operating systems contain a file called ‘hosts’ that will force resolution of your domain name.

  1. Open the hosts file
    1. Go to the Start menu and choose Run. Type the following in the Run dialog box:Edit Host File
      1. For Windows NT and Windows 2000
        1. C:\winnt\system32\drivers\etc
      2. Windows XP, Windows Vista or Windows 7
        1. C:\Windows\System32\drivers\etc
    2. Click the OK button (This should open a window with several files in it.)
    3. Find the file called ‘hosts’ and double–click it. If prompted, specify that you would like to choose a program to open the file withfrom a list of programs.
      1. Choose ‘Notepad’ from the list of available programs.
  2. Edit and save the hosts file
    1. The contents of your hosts file should look something like this
    2. Find the line with the word facebook.com (example: “127.0.0.1 http://www.facebook.com” )
    3. Remove it.
    4. Close the hosts file and save it when prompted.

Method 2: [Source]

1.Start Task Manager
2.Kill these processes:
fbtre6.exe
mstre6.exe
Delete these registry values:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “c:\windows\mstre6.exe”
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “C:\Windows\fbtre6.exe”
HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes\Apps\Explorer\Navigating;
Method:
Launch the Registry Editor. Press the Start button and then click Run. Type in regedit into the Open: field. Then click on the OK button.
New window will be pop out and type regedit. click Ok
Find the virus file by following the below steps
HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > Windows > Current Version > Run > ”systray”
To make sure before you delete, delete the value that consist “c:\windows\mstre6.exe” and press delete.
PERHATIAN: JANGAN SEWENANG-WENANGNYA DELETE FAIL YANG ANDA TAK PASTI. LAPTOP/PC ANDA MUNGKIN TAK DAPAT START KALAU TERSALAH DELETE
Warning : DO NOT SIMPLY DELETE! YOU COMPUTER MAY NOT ABLE TO BOOT UP.
3 Delete these files:
C:\\Windows\\fbtre6.exe
C:\\Windows\\fmark2.dat
Still don’t understand how to use regedit?

More Info :
Clean your startup (msconfig), use ccleaner.
Run your virus scanner to make sure that the virus on your PC is removed.

If your account has been taken over and used to send spam, you should follow these steps immediately:

  • Reset your Facebook password. You can do this by clicking the “Forgot your password?” link on the login page or by going to the Account Settings page once logged in.
  • If you can’t reset your password because the email address you use to log in has changed, or if your account has been disabled, visit our help page.
  • Make sure you have up-to-date security software on your computer, run a scan, and remove any malicious files. If you don’t do this, and your computer is infected, your account may be taken over again. If you don’t yet have protection for your computer, you can download a complimentary six-month subscription of McAfee security software. Learn more on the Software tab.

Download :
CCleaner: http://www.piriform.com/ccleaner/download
Use this to clean up unneeded files (TEMP files, cookies, etc)

Malwarebytes: http://www.malwarebytes.org/mbam.php
This is a great anti malware software update then scan your PC one time a week at least.

SuperaAntiSpyware: http://www.superantispyware.com/download.html
This is an anti spyware software use this after MB once a week also.

How about use Anti-virus/malware to remove?
The virus/worm is now FUD. It need sometime for the antivirus company to update the definition to detect it.

FYI : The person who make this virus/worm also can make a new (FUD) virus files that can’t be detected.


CQ40

23 Julai 2011

NOTEBOOK COMPAQ CQ40 BLINKING CODE

Minggu lepas banyak notebook model CQ40 masuk wad dan rata-rata terdiri dari kumpulan AMD dan ATI chipset. Masalah no display dan blinking pada "caps lock" dan "num lock". Sila lihat gambar di bawah.


virus2

21 Julai 2011
Virus Terbaru Di Facebook

Assalamualaikum...
Ade lagi citer sal virus....

Aku ingatkan betul2 mereka2 nak belajar omputeh..haha
Tiba2 how r u?
Aku cakap sakit ke budak ni tiba2 nak ajak berspeaking....

Aku pernah terlayan.....
Tapi aku rasa aku takde terklik mana2 link lagi...

Tapi kalau ade aku tiba2 nak speaking dengan korang tu...
Maknaya bukan aku la tu...



Bagi yan belum tahu lagi....
FB sekarang ada virus baru yang tengah menular2...
Kalau korang tengok tiba2 kawan2 korang chat tanya how are you ke aper ker..jangan layan..Abaikan jer...

Sebab kalau korang layan..diorang akan balas dan balas...sampai bagi link..
Kalau korang klik...
Korang tak boleh nak log in FB..

tu jer kot yang aku tahu...
Sama2 la kita hati2 k :)


Sumber http://www.nizamijam.com/2011/07/virus-terbaru-di-facebook.html#ixzz1SffBXKTT
Under Creative Commons License: Attribution

vote this...

and klik 'HEART THIS PICTURE'

Voting closes 21st July midnight....Jom ramai2 undi MUHAMMAD DANISH NAUFAL sokongan anda kami hargai mekasih..



TQ for vote.....

nasihat

20 Julai 2011
** disini saya ada pesanan dan nasihat kepada kawan-kawan saya yang menggunakan netbook atau notebook....

1- Anda perlu sentiasa memeriksa CPU Fan. Pastikan kipasnya sentiasa berputar seperti biasa.
2- Periksa tahap kepanasan selepas 1 jam penggunaan. Pastikan tahap kepanasan sentiasa stabil.
3- Jangan meletakkan laptop anda di tempat yang boleh menutup laluan / hembusan udara seperti di atas tilam, sofa, bantal atau sebagainya.
4- Gunakan Cooling Fan sebagai sokongan dan secara automatiknya laptop anda akan berada dalam jarak yang yang tidak terlalu dekat dengat meja.
5- Setelah waranti dari kilang tamat, hantar laptop anda untuk di servis secara berkala ( setahun sekali )
6- Jangan cuba untuk meng'upgrade'kan laptop anda kerana laptop anda mungkin tidak sesuai dan ini juga antara punca kerosakkan.

Apa Itu Memori (RAM)

17 Julai 2011

Hari ini kita akan bincangkan mengenai memori komputer atau pun selalu di sebut RAM (Random Access Memory). RAM merupakan perkakasan (hardware) komputer terpenting berfungsi sebagai tempatpenyimpanan data sementara dan lebih laju tahap kecekapan penyimpanan data daripada cakera keras (hard disk).Simpanan data di dalam RAM adalah tidak kekal dan akan terpadam apabila komputer dimatikan.Jumlah simpanan diukur dalam Mb contohnya 125Mb,246 Mb dan 1Gb.

ram.jpg

Memori (RAM)

ram_slot.jpg

Slot untuk RAM

Terdapat 2 jenis RAM iaitu :

1. Dynamic RAM ( DRAM)

DRAM merupakan jenis terbaru berbanding SRAM.DRAM perlu litar segar semula (refresh) beratus-ratus kali setiap saat.Menyimpan setiap bit data dalam yang kapasitor berbeza pada litar komputer.Harga DRAM adalah lebih murah berbanding SRAM.

2. Static RAM (SRAM)

SRAMmerupakan jenis yang lebih laju pemprosesannya berbanding DRAM menggunakan flip-flop get.Harganya lebih mahal berbanding DRAM kerana tahap kecekapannya yang lebih.Tidak perlu litar segar semula (refresh) menyebabkan tahap pemprosesan lebih pantas.

SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory) merupakan memori komputer dinamik selalu digunakan dalam tahun 1996-2003.Mempunyai litar yang serentak (synchronous) iaitu ia menunggu untuk isyarat jam (clock signal) sebelum bertindak balas terhadap input kawalan.

sdram.jpg

Selalunya di gunakan oleh processor Intel Pentium Pro/Pentium MMX,Pentium II.Menggunakan 100Mh untuk Pentium III dan AMD Athlon/Duron.SDRAM banyak digunakan hari ini seperti DDR SDRAM,DDR2 SDRAM dan DDR3 SDRAM.

Mengenal Hard Disk

Salam sejahtera semua,

Apa kabar korang semua hari ni?Harap-harap sihat la no.Kalau tak sihat jangan lupa makan ubat tak pun jumpa doktor ke (cam doktor la pulak ye saya ni icon_smile.gif).Ok lah, tak nak mengarut lebih-lebih.Let’s read.

Kali ni mood saya nak berkongsi maklumat tentang hard disk pulak.Atau dalam Bahasa Melayu di panggilcakera keras.Kepada pengguna komputer sudah semestinya kita sedia maklum dan pernah lihat camna rupanya hard disk tu.Kalau tak tahu atau tak pernah lihat,bukak chasing komputer.Tengok-tengok k.Macam-macam jenis hard disk yang ada di pasaran hari ini.Contohnya external hard disk yang boleh di bawa ke mana-mana dan hard disk yang duk melekat kat komputer kita tu.

Hard Disk boleh menyimpan lebih data berbanding floppy disk.Simpanan data bagi floppy disk adalah 1.4 Mb tetapi hard disk boleh menimpan 10 -1000 Gb!.Besar tu!.Simpanan data bagi hard disk adalahtetap.Jika anda save sesuatu fail dalam komputer,contohnya Microsoft Word fail tersebut akan disimpan dalam hard disk anda.

Mengikut sumber dari wikipedia.org,terdapat lebih kurang 200 pengeluar hard disk di dunia.Ke semua pengeluar hard disk ini akan bersaing sesama sendiri mengeluarkan hard disk yang mempunyai tahap kelajuan tinggi,pemprosesan data yang cekap dan saiz yang optimum untuk memudahkan pengguna komputer.Antara pengeluar hard yang disenaikan adalah:

  1. Seagate
  2. Western Digital
  3. Samsung
  4. Toshiba
  5. Fujitsu
  6. Hitachi
  7. ExcelStor

Kebanyakkan IDE hard disk berputar pada kadar 5,400, 7,200, or 10,000 RPM dan 15,000 RPM.

Di bawah ini saya sertakan gambaran hard disk

hdinards.gif

Gambaran Hard Disk (sumber oleh DUX Computer Digest)

Video Hard Disk Berfungsi

Untuk menjaga hard disk anda daripada kerosakan atau ‘gangguan’ sepert fail yang corrupt ataupun rosak akibat virus atau worm anda perlulah melakukan proses defragment dan scandisk.Pastikan sekurang-kurangnya 2 minggu sekali anda scan hard disk anda untuk membuang semua virus,worm atau spyware yang telah ‘menjangkiti’ hard disk dan komputer anda.

Jika tidak anda perlu memformat kembali hard disk anda dan cadangan saya anda mendapatkan panduan memformat komputer/hard disk anda di sini jika anda tidak tahu cara memformat komputer.Mudah dan tersusun.

4 Kebaikan Membeli Komputer Terpakai

komputer-terpakaiSalam sejahtera pembaca budiman,

Tiada yang baru, maka tiada yang lama. Walaupun lama, selagi masih boleh digunakan jangan membazir. Begitu juga halnya dengan komputer. Kepada mereka yang ingin membeli komputer, model komputer terpakai mungkin boleh dijadikan pilihan.

Jadi, kenapa memilih komputer terpakai?

  1. Harga murah. Setiap pembelian pasti harga menjadi keutamaan. Sama seperti komputer terpakai. Harganya lebih murah berbanding yang baru kerana komponen dan program yang lama. Walaupun lama tetapi masih boleh digunakan.
  2. Jimat. Biasanya komputer terpakai dijual dengan pakej. Satu pakej termasuk CPU, monitor, keyboard dan mouse. Tidak perlu membeli satu demi satu.
  3. Tiada perbezaan ketara dengan komputer baru. Contoh paling mudah, jika membeli komputer yang digunakan oleh makmal sekolah atau universiti. Beza teknologi cuma 2 hingga 3 tahun. Jika membeli untuk rumah, ia masih boleh dikatakan berbaloi kerana seperti saya, komputer masih boleh digunakan selama mungkin selagi mampu.
  4. Selamatkan bumi dari lambakan komputer di pasaran. Go green!

Mudahnya, kenapa masih membeli komputer baru jika masih boleh berjimat sehingga 80%. Wang boleh digunakan untuk perkara lain yang lebih penting. Jadilah pembeli bijak. Secara peribadi, jika ingin membeli satu lagi komputer, sudah pasti saya akan mencari komputer terpakai.

Perbezaan Windows 7 Ultimate, Professional dan Home

Windows 7 adalah versi terbaru sistem operasi dari Microsoft selepas Windows Vista. Ciri-ciri terbaru ditambah pada Windows 7 menjadikan ia lebih praktikal dan menarik. Paling ketara adalah grafik yang mesra pengguna. Mudah dan lebih ceria.

Terdapat 3 kategori Windows 7 yang dihasilkan. Setiap kategori mempunyai fungsi yang tersendiri iaitu:

1. Windows 7 Ultimate – mempunyai semua applikasi, program lengkap sebagai satu sistem operasi Windows 7. Harga paling mahal kerana spesifikasi tinggi. Selalunya dijual kepada syarikat besar dalam lesen Enterprise dan juga kepada advanced user.

- AppLocker
- BitLocker Drive Encryption
- BranchCache Distributed Cache
- DirectAccess
- Multilingual User Interface Pack
- Virtual Hard Disk Booting

2. Windows 7 Professional – Mempunyai sebahagian applikasi penting. Kategori sederhana. Harga sederhana. Target pasaran untuk kegunaan syarikat.

- Windows Server Domain
- Remote Desktop Server
- Location aware printing
- Encryption
- Presentation

3. Windows 7 Home Premium – Mempunyai spesifikasi asas untuk menjalan sistem operasi Windows 7. Harga paling murah. Target pengguna biasa dan harian.

-Full Windows Aero
- Home Group (create and join)
- Multi-Touch
- Premium Games
- Media Center

Diagram di bawah menerangkan lebih terperinci perbandingan ketiga-tiga kategori Windows 7